Konflikt na Ukrajine môže ovplyvniť pozitívne výsledky priemyslu

21.05.2014 Nitra

Nitra 21. mája (TASR) – Odvetvie strojárstva je jedným z pilierov priemyselnej výroby na Slovensku a spolu s odvetvím elektrotechniky patrí k ťahúňom slovenskej ekonomiky. Najmä výroba dopravných prostriedkov výrazne ovplyvňuje nielen exportnú výkonnosť, ale aj tvorbu hrubého domáceho produktu. Počas tohtoročného Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre to skonštatoval generálny riaditeľ sekcie stratégie Ministerstva hospodárstva SR Ivan Pešout, podľa ktorého sú posledné štatistické údaje mierne optimistické.

"Tržby v tomto výrobnom sektore medziročne vzrástli o 6,6 %, vo výrobe strojov inde nezaradených o 15,6 % a vo výrobe kovových konštrukcií o 7,6 %. Vo všetkých troch sektoroch tvoriacich slovenské strojárstvo stúpol o 2,3 % počet zamestnancov, čím výrazne prispeli k tvorbe slovenského hrubého domáceho produktu. Ten v stálych cenách vzrástol o 0,9 %," zhodnotil Pešout.

Pre budúcnosť a vývoj odvetvia však podľa Pešouta nie sú ani tak dôležité minulé čísla, ako podmienky na ďalší rozvoj. Pri ňom sa bude potrebné zamerať na zvyšovanie inovačného potenciálu vedecko-výskumnej základne a jej lepšieho prepojenia s priemyselnou praxou, na znižovanie materiálovej a energetickej náročnosti ekonomiky a na minimalizáciu nepriaznivých vplyvov produkcie na životné prostredie. Tieto ciele si vyžiadajú najmä smerovanie investícií do progresívnych výrob, ktoré vykážu vysoký podiel pridanej hodnoty na jednotku spotrebovaných materiálov a energií.

Podľa ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského "je priemysel nevyhnutným odvetvím každého hospodárstva a práve týmto smerom sa menia aj politiky jednotlivých členských štátov Európskej únie". Slovensko je krajinou, v ktorej až 30 % podnikov pracuje práve v priemysle. "Za posledný rok sme dokázali v exporte dosiahnuť 4,3 miliardy eur prebytkov, čo je historicky najvyšší výsledok, ktorý sa nám v tomto parametri podarilo dosiahnuť," povedal Malatinský.

Tohtoročný strojársky veľtrh v Nitre sa koná v čase, keď sa po rokoch stagnácie prejavila možnosť rastu hospodárstva Európskej únie. Nepriaznivo ju však môžu ovplyvniť napäté vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou s nepriaznivými dôsledkami na zabezpečenie energetických surovín i na odbyt priemyselnej výroby, konštatoval Pešout. Podľa jeho slov je slovenské hospodárstvo otvorené a proexportne orientované, preto zásadné zhoršenie ekonomík obchodných partnerov negatívne ovplyvní aj slovenské hospodárstvo.
 

Vyberte región